Ogólny      2025-09-29 07:09:12

Europejski Dzień Języków

Dzisiejsza lekcja angielskiego była prawdziwą wyprawą przez europejski kontynent pełen różnorodnych zwyczajów i kulturowych ciekawostek.
W Hiszpanii przenieśliśmy się na ulice Buñol, gdzie co roku odbywa się słynna walka na pomidory – tomato fight (La Tomatina).  W Szkocji poznaliśmy siłę i zręczność uczestników tradycyjnego sportu – rzutu kłodą drewna (tossing the caber).  We Francji obserwowaliśmy spektakularne przygotowanie omleta z 5000 jajek (Giant Omelette celebration) W Anglii natomiast zjechaliśmy w dół stromego wzgórza Coopera, podążając za toczącym się serem w widowiskowej tradycji “cheese rolling”.
Ale to nie wszystko!
Uczniowie technikum gastronomicznego odkrywali też słodką stronę Europy  – poprzez historię powstania takich deserów jak: Pastel de Nata, Churros, Éclair, Porter Cake, Apple Crumble, Apfelstrudel, Tiramisu czy beza (meringue). Brzmi pysznie, prawda?
Poznaliśmy również międzynarodowe “ksywki” stosowane są w odniesieniu do poszczególnych narodowości – niektóre z nich bawią, inne zaskakują, a wszystkie stanowią ciekawy element europejskiej różnorodności.
Katarzyna Kubiak-Moś

Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie