Dzisiejsza lekcja angielskiego była prawdziwą wyprawą przez europejski kontynent pełen różnorodnych zwyczajów i kulturowych ciekawostek.
W Hiszpanii przenieśliśmy się na ulice Buñol, gdzie co roku odbywa się słynna walka na pomidory – tomato fight (La Tomatina). W Szkocji poznaliśmy siłę i zręczność uczestników tradycyjnego sportu – rzutu kłodą drewna (tossing the caber). We Francji obserwowaliśmy spektakularne przygotowanie omleta z 5000 jajek (Giant Omelette celebration) W Anglii natomiast zjechaliśmy w dół stromego wzgórza Coopera, podążając za toczącym się serem w widowiskowej tradycji “cheese rolling”.
Ale to nie wszystko!
Uczniowie technikum gastronomicznego odkrywali też słodką stronę Europy – poprzez historię powstania takich deserów jak: Pastel de Nata, Churros, Éclair, Porter Cake, Apple Crumble, Apfelstrudel, Tiramisu czy beza (meringue). Brzmi pysznie, prawda?
Poznaliśmy również międzynarodowe “ksywki” stosowane są w odniesieniu do poszczególnych narodowości – niektóre z nich bawią, inne zaskakują, a wszystkie stanowią ciekawy element europejskiej różnorodności.