#GastroFUM - profesjonalny kurs kelnerski z Jakimowicz HoReCa Academy. #kurskelnersk
Uczniowie klasy 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli dzisiaj w wyjątkowej lekcji, którą prowadził pan Jan Jakimowicz, profesjonalny trener w zakresie obsługi kelnerskiej.
Spędziliśmy z panem Janem cały dzień poznając wyposażenie kelnera, rodzaje zastawy stołowej i sztućców, rodzaje serwisów oraz zasady noszenia zastawy. Ćwiczyliśmy praktycznie rozkładanie obrusu, składanie serwetek, nakrywanie stołu i techniki obsługi gości.
Poznaliśmy także zakres obowiązków sommeliera, rodzaje win, temperaturę podawania, dobór win do potraw i elegancki serwis wina.
Było mało teorii i dużo praktyki , atmosfera na kursie była swobodna, pan Jan dokładnie wszystko wyjaśniał, służył swoją wiedzą i doświadczeniem.
Certyfikaty, które otrzymaliśmy po zakończeniu kursu na pewno przydadzą się podczas rozmów z pracodawcami.
W przyszłym roku zamierzamy przystąpić do kursu na poziomie zaawansowanym.
To był dzień pełen wrażeń, nowych doświadczeń i doskonalenia zawodowego na najwyższym poziomie.