Biały i czerwony

Kolory biały i czerwony, jako barwy państwowe Polski, zostały wprowadzone przez parlament 7 lutego 1831 roku. Za symbol państwowy flaga biało-czerwona została uznana dopiero po I wojnie światowej w 1919 roku.
Barwy naszej narodowej flagi pochodzą od herbu państwa. Górny pas – biały – wywodzi się od białego orła i białej litewskiej Pogoni, dolny – czerwony – od pola tarczy herbowej. Biel i czerwień jako symbole zaistniały 3 maja 1792 r., kiedy to Polki, patriotki dla uczczenia pierwszej rocznicy Konstytucji 3 maja przewiesiły białe szarfy przez czerwone suknie. Po wybuchu powstania listopadowego wprowadzono biało-czerwone kokardy wojskowe. Biel symbolizowała na nich „dobro i czystość dążeń narodu polskiego”, a czerwień „dostojność i majestat władców polskich”. W heraldyce biel jest symbolem czystości, lojalności, pokory i szlachetności. Czerwień oznacza miłość, dzielność, żarliwość i poświęcenie. Takie znaczenie mają kolory polskiej flagi.
 
Z okazji Święta Niepodległości w Zespole Szkół Nr 2 w Ostrzeszowie został ogłoszony Konkurs na Potrawę Patriotyczną polegający na wykonaniu potrawy w barwach narodowych i wykonaniu uroczystego zdjęcia. W konkursie udział wzięła spora grupa uczniów z klas I RZ, IIRZ, IIGRZ i IIIRZ. Urodę potraw oceni specjalnie dobrana komisja. Wyniki wkrótce.

Opracowanie: Anna Łukasik