WARSZTATY CUKIERNICZE – TORTY I DESERY W NOWOCZESNYM STYLU

Uczniowie technikum żywienia usług gastronomicznych podczas dwudniowych warsztatów w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” krok po kroku zgłębiali tajniki profesjonalnego cukiernictwa.

 

Trenerka – Pani Alicja - już od pierwszych minut kursu zjednała sobie uczniów i pomimo wysokich wymagań, jakie stawiała młodzieży, stworzyła doskonałą atmosferę do pracy i nauki. Tematem przewodnim warsztatów były TORTY I MONODESERY. Sztukę przygotowywania eleganckich wypieków i ich misternych zdobień uczniowie rozpoczęli od poznania surowców i technik sporządzania ciast, kremów, mas i dekoracji.

 

Pod kierunkiem Pani Alicji przygotowali profesjonalne wyroby cukiernicze, które zachwycały zarówno wyglądem, jak i smakiem:
• tort mango – marakuja z malinami i kremem z białą czekoladą,
• tort czekoladowo - malinowy z chrupiącą warstwą prażynkową,
• cake icles, czyli ciasteczka w kształcie lodów na patyku,
• monodesery musowe z białą czekoladą i nadzieniem tropikalnym.

 

Najbardziej trudnym momentem warsztatów było złożenie gotowych wyrobów z zastosowaniem przygotowanych wcześniej ciast, musów owocowych, kremów, świeżych owoców i dekoracji z masy cukrowej. Liczyła się precyzja, innowacyjny pomysł i zastosowanie nowoczesnych technik cukierniczych. Ale udało się!!! Wreszcie nastała najprzyjemniejsza chwila – próbowanie przygotowanych wyrobów. Okazało się, że zarówno wygląd jak smak deserów, tortów i ciast są nieprzeciętne i wyrafinowane. Choć poprzeczka podniesiona była wysoko, to młodzież zakończyła kurs bardzo zadowolona i usatysfakcjonowana. Wielu uczniów odkryło w sobie talent i zainteresowanie branżą cukierniczą, zamierzają rozwijać nabyte na warsztatach umiejętności.


Opracowanie: Iwona Barczyńska