Wycieczka kulinarna do Łodzi

10 kwietnia uczniowie klasy III i IV technikum żywienia i usług gastronomicznych pojechali do Łodzi na specjalne zaproszenie Pana Macieja Rosińskiego - szefa kuchni i trenera w Szkole Sztuki Kulinarnej.

Spotkanie rozpoczęło się pokazem sporządzania monodeserów, które Pan Maciej przygotowywał osobiście dla naszej grupy przy zastosowaniu nowoczesnych technik i surowców cukierniczych. Uczniowie także mogli spróbować sił w oblewaniu, składaniu i dekorowaniu wyrobów, z czym radzili sobie całkiem nieźle. Efekt końcowy był doskonały zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. Wszyscy delektowaliśmy się deserami, a wrażenie smakowe i estetyczne pozostanie w naszej pamięci na długo.

Kolejnym etapem naszej wycieczki było zwiedzanie stadionu Widzew z przewodnikiem i wieloletnim komentatorem sportowym. Pokazał nam wszystkie zakamarki obiektu i opowiedział niesamowite historie dotyczące piłkarzy, którzy rozpoczynali tam swoją karierę, rozgrywanych meczów oraz sukcesów i porażek Widzewa. Mogliśmy zasiąść na fotelu trenerskim oraz podziwiać stadion z różnych punktów na widowni.

Mieliśmy także okazję zobaczyć zaplecze gastronomiczne obiektu: kuchnię i salę bankietową dla specjalnych gości przebywających na meczu. Tym razem to dla nas przygotowano w niej obiad z deserem, który spożywaliśmy patrząc na murawę stadionu. Wrażenia były niesamowite i wszyscy nabraliśmy ochoty na ponowne odwiedzenie stadionu, ale tym razem na prawdziwym meczu.


Opracowanie: Iwona Barczyńska