W zmaganiach udział wzięło 38 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. Konkurs przebiegał w dwóch kategoriach. Pierwsza polegała na przygotowaniu dekoracji stołu świątecznego zgodnie z zasadami doboru zastawy stołowej i elementów dekoracyjnych. Druga kategoria to sporządzenie i udekorowanie chatki z piernika według własnego pomysłu, uwzględniając staropolskie tradycje.
Wszystkie przygotowane prace wyróżniały się dużą pomysłowością, oryginalnością i niepowtarzalnym wyglądem, więc jury miało bardzo trudne zadanie. Po burzliwych obradach komisja, pod przewodnictwem Wicestarosty Adama Mickiewicza, wyróżniła aż 4 prace konkursowe w kategorii dekoracja stołu:
•I miejsce – Klaudia Krawczyk i Justyna Piłat – klasa IV RZI,
•II miejsce – Alicja Szala – klasa II RZ,
•III miejsce – Paulina Bednarek i Wioleta Telega – klasa II RZ,
•wyróżnienie – Nikola Grzęda i Katarzyna Studziańska – klasa III RZA.
Za najpiękniejsze jury uznało trzy chatki z piernika:
•I miejsce – Paulina Mikołajczyk i Klaudia Knychała – klasa I RZ, które przygotowały przepiękne świąteczne miasteczko,
•II miejsce – Paula Paroń i Roger Słomiany – klasa III RZA,
•III miejsce – Patrycja Majtas i Natalia Nowak – klasa II RZ.
Dzięki prezentacjom multimedialnym przygotowanym przez uczennice technikum żywienia młodzież mogła wzbogacić swoją wiedzę na temat Świąt Bożego Narodzenia w Wielkopolsce oraz w różnych krajach Unii Europejskiej, a nawet dowiedzieć się jak celebrują ten czas mieszkańcy innych kontynentów.
Biorąc pod uwagę poziom przygotowanych prac oraz zaangażowanie młodzieży śmiało można powiedzieć, że nie brakuje im kreatywności i talentu. Atmosfera była znakomita. Pomimo rywalizacji uczniowie pomagali sobie nawzajem i gratulowali sukcesów zwycięzcom.