Żywieniowcy z ZS nr2 poznają nowoczesne technologie

5 grudnia 2016r. uczniowie klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w nietypowej lekcji.

Zajęcia odbywały się w zakładzie spożywczym MicroFood, który jest właścicielem marki „Puffins”. Technolog – pani Agnieszka – opowiedziała nam o unikatowej na skalę światową technologii suszenia próżniowego zwanego puffingiem. Pozwala ona na otrzymanie owoców i warzyw o barwie, smaku, zapachu i kształcie zbliżonym do naturalnych surowców. Dodatkową zaletą jest chrupkość i brak jakichkolwiek substancji dodatkowych, co stanowi doskonałą alternatywę dla tak popularnych wśród młodzieży niezdrowych przekąsek.
Na hali produkcyjnej obserwowaliśmy, trwający podczas naszej wizyty, proces produkcji suszonych jabłek, natomiast na etapie pakowania mogliśmy spróbować bardziej egzotycznych smaków, takich jak miechunka czy topinambur.
Dowiedzieliśmy się również jak przebiega kontrola jakości surowców i wyrobów gotowych w zakładowym laboratorium. Zapoznaliśmy się z wdrożonymi w firmie systemami zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności oraz poznaliśmy rygorystyczne wymagania dotyczące higieny.
Największe zdziwienie wywołał fakt, że inspiracją nazwy „Puffins” są maskonury, czyli wyjątkowe ptaki, które przy lądowaniu powiększają objętość swojego ciała, podobnie jak owoce podczas suszenia próżniowego.
Była to niewątpliwie bardzo ciekawa lekcja, obrazująca rzeczywiste warunki pracy w zakładzie przemysłu spożywczego oraz zbliżająca nas do nowoczesnych i innowacyjnych technologii.


Opracowanie: Iwona Barczyńska