Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego, w Brazylii jest obchodzony 31 sierpnia, a we Włoszech 17 stycznia w dniu św. Antoniego patrona twórców pizzy. Wielu z nas dałoby się nieraz pokroić za kawałek pizzy, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się swojego święta. Nie znaczy to , że w pozostałe dni obowiązuje abstynencja – codziennie sprzedawanych jest na świecie ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki.
Tematem zajęć praktycznych była właśnie pizza, trochę historii, rodzaje, sposoby wypieku, a następnie uczniowie klasy II TRZ doskonalili praktycznie przygotowanie ciasta drożdżowego i wzbogacanie go dodatkami.