Ogólny      2020-11-15 00:00:00

Biały i czerwony

Kolory biały i czerwony, jako barwy państwowe Polski, zostały wprowadzone przez parlament 7 lutego 1831 roku. Za symbol państwowy flaga biało-czerwona została uznana dopiero po I wojnie światowej w 1919 roku.
Barwy naszej narodowej flagi pochodzą od herbu państwa. Górny pas – biały – wywodzi się od białego orła i białej litewskiej Pogoni, dolny – czerwony – od pola tarczy herbowej. Biel i czerwień jako symbole zaistniały 3 maja 1792 r., kiedy to Polki, patriotki dla uczczenia pierwszej rocznicy Konstytucji 3 maja przewiesiły białe szarfy przez czerwone suknie. Po wybuchu powstania listopadowego wprowadzono biało-czerwone kokardy wojskowe. Biel symbolizowała na nich „dobro i czystość dążeń narodu polskiego”, a czerwień „dostojność i majestat władców polskich”. W heraldyce biel jest symbolem czystości, lojalności, pokory i szlachetności. Czerwień oznacza miłość, dzielność, żarliwość i poświęcenie. Takie znaczenie mają kolory polskiej flagi.
 
Z okazji Święta Niepodległości w Zespole Szkół Nr 2 w Ostrzeszowie został ogłoszony Konkurs na Potrawę Patriotyczną polegający na wykonaniu potrawy w barwach narodowych i wykonaniu uroczystego zdjęcia. W konkursie udział wzięła spora grupa uczniów z klas I RZ, IIRZ, IIGRZ i IIIRZ. Urodę potraw oceni specjalnie dobrana komisja. Wyniki wkrótce.

Opracowanie: Anna Łukasik


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie