25 lutego uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami Iwoną Barczyńską i Pawłem Powroźnikiem uczestniczyli w niezwykle słodkich targach EXPO SWEET 2020 w Warszawie.
Innowacyjne techniki cukiernicze i lodziarskie, nowoczesne urządzenia i wyposażenie, pieczywo, torty, ciasta, desery, lody sporządzone na bazie różnorodnych surowców, sztuka dekorowania wyrobów – to wszystko mogła zobaczyć młodzież, która pojechała na targi, aby poznać najnowsze trendy obowiązujące cukiernictwie. To doskonały przegląd ofert dla cukierników, piekarzy, lodziarzy, właścicieli kawiarni, restauracji oraz wszelkich innych obiektów, w których serwuje się „coś słodkiego”. Wszyscy wystawcy chętnie współpracowali z młodzieżą, a młodzież zadawała setki pytań, aby jak najwięcej skorzystać z ich wiedzy i doświadczenia.
Najbardziej podobał nam się pokaz dekoracji tortów, rzeźbienie w czekoladzie oraz produkcja pralin i monodeserów, ale największe wrażenie zrobiła na nas kawa w kubku waflowym z ciemną czekoladą czyli eko kubek, który można zjeść.
Oprócz stoisk wystawienniczych poszczególnych firm mogliśmy uczestniczyć w spotkaniach, seminariach i szkoleniach oraz obserwować konkursy rangi mistrzowskiej. Podczas Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru zobaczyliśmy zmagania dwunastu zespołów z najlepszych polskich lokali gastronomicznych, takich jak Szara Gęś, Albertina Restaurant & Wine, Puro Hotels czy Affogato. Tegoroczny temat konkursu to „Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”.
Najwięcej radości przyniosła nam jednak degustacja wyrobów, które wyglądały wspaniale, a smakowały znakomicie
Opracowanie: Iwona Barczyńska