Doświadczony specjalista w dziedzinie kaw prowadził warsztaty baristyczne dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza”.
Takie dodatkowe kwalifikacje są bardzo cenione przez pracodawców, biorąc pod uwagę znaczny wzrost kultury picia kawy oraz rosnącą ilość kawiarni, w których młodzież może szukać zatrudnienia.
W pierwszym dniu dowiedzieliśmy się jakie są rejony upraw i odmiany kawy oraz poznaliśmy drogę od ziarenka do filiżanki poprzez zbiór, metody przetwarzania i stopnie wypalania. Drugi dzień to już tylko doskonalenie umiejętności praktycznych. Uczniowie mieli do dyspozycji profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek oraz zestaw przyborów baristy. Uczestnicy warsztatów naukę rozpoczęli od ustawiania młynka, prawidłowego dozowania i ubijania kawy oraz spieniania mleka. Każdy mógł sam sporządzić espresso classico oraz kawy mleczne takie jak cappuccino, cafe latte, latte macchiato. Po opanowaniu tych umiejętności przystąpili do sporządzania kaw deserowych z dodatkiem syropów, czekolady i alkoholu. Samodzielnie przygotowywali espresso affogato, espresso con panna i irish coffee. Młodzież bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyła w praktycznych zajęciach, a z efektów swojej pracy byli niezwykle dumni i zadowoleni.
Największym zainteresowaniem cieszyły się ćwiczenia z Latte Art czyli technik dekoracji i upiększania serwowanej kawy za pomocą spienionego mleka i wszelkiego typu posypek. Warsztaty zakończyły się rozdaniem certyfikatów, które stanowią potwierdzenie zdobytej wiedzy i umiejętności w dziedzinie kaw
Opracowanie: Iwona Barczyńska