Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza”.
Zajęcia odbywały się w naszej pracowni gastronomicznej, wyposażonej w nowoczesny sprzęt, a warsztaty prowadziła pani Agata – miłośniczka gotowania i znana blogerka https://www.ziarenkapieprzu.com.pl/. Motywem przewodnim były kuchnie świata, szczególnie indyjska, francuska i włoska, ale nie zabrakło także tradycyjnych polskich potraw.
Po krótkim wykładzie i zapoznaniu się z surowcami młodzież przystąpiła do działania.
Używając starannie dobranych składników, pod okiem trenerki uczniowie samodzielnie przygotowywali potrawy, których zapach roznosił się po całej szkole:
• ziemniaczanka z boczkiem,
• wegański smalec z fasoli z jabłkami i cebulą,
• kurczak w maśle (indyjski butterchicken) z ryżem,
• sałata z pieczoną gruszką, prażonymi orzechami i rokpolem,
• muffinki z czekoladą i bananami,
• krem z marchwi z imbirem i grzankami,
• gnocci z pieczoną dynią i masłem rozmarynowym,
• tarta z kurczakiem, porem i śmietaną,
• sałatka brokułowa z boczkiem i cebulą,
• „Crêpes Suzette” .
Finałem była uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakowali się w kuchniach świata. Niektóre smaki były im dobrze znane, a z niektórymi zetknęli się po raz pierwszy. Do ich książek kucharskich trafiły nowe, ciekawe przepisy. Była także okazja do rozmów o kulinarnych przygodach, wymiana doświadczeń oraz mnóstwo zabawy podczas wspólnego gotowania
Opracowanie: Iwona Barczyńska