Ogólny      2019-11-12 23:08:53

Słodkie warsztaty w MANUFAKTURZE CZEKOLADY

12 listopada uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych pojechali do Łodzi na specjalistyczne warsztaty czekoladowe.

 

Spotkanie rozpoczęło się krótką prezentacją dotyczącą etapów produkcji czekolady od ziaren kakaowca do tabliczki, tak znanej i lubianej przez wszystkich. Każdy uczestnik podczas warsztatów sam wykonał tabliczkę czekolady według własnego pomysłu. Najpierw zaprojektował wzór z zastosowaniem owoców liofilizowanych i bakalii. Oczywiście nie byłoby błyszczącej i łamliwej czekolady bez jej wcześniejszego temperowania, które każdy przeprowadzał na swojej porcji płynnego surowca. Następnie wylewał czekoladę do foremki, dekorował ją i chłodził w lodówce. W czasie oczekiwania na wychłodzoną tabliczkę mieliśmy okazję delektować się gorącą czekoladą oraz degustować wyroby wyprodukowane z różnych ziaren kakaowca.

 

I wreszcie efekt końcowy – nasze autorskie tabliczki czekolady!!! Każda doskonała pod względem wyglądu i smaku. Wystarczyło jeszcze zapakować je w wybrane opakowania i zabrać ze sobą, aby pokazać rodzinie i znajomym. Warsztaty zakończyły się rozdaniem DYPLOMÓW CZEKOLADNIKA.

 

Niech ta słodka, pozytywna energia pozostanie z nami jak najdłużej smile

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie