12 listopada uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych pojechali do Łodzi na specjalistyczne warsztaty czekoladowe.
Spotkanie rozpoczęło się krótką prezentacją dotyczącą etapów produkcji czekolady od ziaren kakaowca do tabliczki, tak znanej i lubianej przez wszystkich. Każdy uczestnik podczas warsztatów sam wykonał tabliczkę czekolady według własnego pomysłu. Najpierw zaprojektował wzór z zastosowaniem owoców liofilizowanych i bakalii. Oczywiście nie byłoby błyszczącej i łamliwej czekolady bez jej wcześniejszego temperowania, które każdy przeprowadzał na swojej porcji płynnego surowca. Następnie wylewał czekoladę do foremki, dekorował ją i chłodził w lodówce. W czasie oczekiwania na wychłodzoną tabliczkę mieliśmy okazję delektować się gorącą czekoladą oraz degustować wyroby wyprodukowane z różnych ziaren kakaowca.
I wreszcie efekt końcowy – nasze autorskie tabliczki czekolady!!! Każda doskonała pod względem wyglądu i smaku. Wystarczyło jeszcze zapakować je w wybrane opakowania i zabrać ze sobą, aby pokazać rodzinie i znajomym. Warsztaty zakończyły się rozdaniem DYPLOMÓW CZEKOLADNIKA.
Niech ta słodka, pozytywna energia pozostanie z nami jak najdłużej
Opracowanie: Iwona Barczyńska