Kelner jest niezbędnym pracownikiem każdego lokalu gastronomicznego, dlatego uczniowie klasy I i III technikum żywienia w ramach projektu „Praktyka czyni mistrza” doskonalili swoje umiejętności zawodowe na kursie kelnerskim.
Kelner to wizytówka miejsca, w którym pracuje, jako pierwszy wita swoich gości i dba o nich przez cały czas pobytu w restauracji. Na szkoleniu uczniowie poznali cechy osobowe kelnera, ogólne zasady i przebieg obsługi, rodzaje kart menu, elementy bielizny i zastawy stołowej oraz metody i kolejność obsługi gości. Natomiast podczas ćwiczeń młodzież nauczyła się prawidłowo zakładać obrus i wymieniać go w obecności gościa, przygotowywać zastawę zgodnie z ustalonym menu, serwować potrawy i napoje różnymi technikami oraz przenosić talerze, szkło, sztućce. Młodzi kelnerzy dowiedzieli się również jak powitać gości, pomóc im w wyborze potraw, przyjąć i zrealizować zamówienie, prowadzić rozmowę oraz podać rachunek i pożegnać gości. Po co aż tyle zabiegów? Otóż kelnera można zapamiętać w dwojaki sposób. Jeżeli poczyni on błędy najprawdopodobniej gość nie wróci do tego lokalu, natomiast jeżeli goście będą oczarowani obsługą kelnerską restauracja zyska nowych, stałych bywalców i kolejnych z polecenia.
Kurs uświadomił nam, że kelner to ciekawy i przyjemny zawód, jego największym atutem jest praca w miłym otoczeniu, poznawanie nowych ludzi i możliwość satysfakcjonujących zarobków
Opracowanie: Iwona Barczyńska