Uczeń klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych Jakub Wala zakwalifikował się do finału konkursu kulinarnego i 8 czerwca będzie gotował w Warszawie.
Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i polega na sporządzeniu autorskiej potrawy z zastosowaniem produktów lokalnych i regionalnych. Jakub pod okiem nauczycielki przedmiotów zawodowych Iwony Barczyńskiej przygotował przepis na „Podwędzaną pierś z perliczki w sosie cytrusowo – brzozowym na puree dyniowym z glazurowanym burakiem”.
W potrawie chciał przede wszystkim podkreślić walory Wielkopolski, gdzie istnieje bardzo wiele małych gospodarstw, które stawiają na produkcję zdrowej, tradycyjnej żywności. Mięso perlicze jest aromatyczne, soczyste, przypomina smakiem mięso dzikiego ptactwa, a nie wymaga pracochłonnego marynowania i kruszenia. W towarzystwie puree z dyni, miodowego buraka i sosu na bazie soku z brzozy smakuje naprawdę wyśmienicie, co doceniło jury konkursowe. Spośród setek przepisów nadesłanych przez młodych kucharzy ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski jury wybrało 10 najlepszych, a ich autorzy zmierzą się w finale konkursu w Warszawie.
Gratulujemy i trzymamy kciuki
Opracowanie: Iwona Barczyńska