Ogólny      2019-02-14 22:04:27

Projekt "ECOWASTE4FOOD"

13 lutego Wicestarosta pani Zofia Witkowska i Kierownik szkolenia praktycznego w ZS2  pani  Krystyna Trzeciak  uczestniczyły w konferencji "PLAN DZIAŁAŃ W RAMACH PROJEKTU ECOWASTE4FOOD  DOTYCZĄCEGO OGRANICZANIA MARNOWANIA ŻYWNOŚCI" zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski w Poznaniu.

 

Marnowanie żywności to poważny problem, którego jesteśmy coraz bardziej świadomi, ale nadal nie wiemy jak skutecznie z nim walczyć.

 

Opublikowane raporty pokazują, że gospodarstwa domowe w Unii Europejskiej wyrzucają rocznie 88 mln ton żywności, co odpowiada 173 kg marnotrawionej żywności na osobę.

 

Biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców Polski oszacowano, że ilość marnowanej żywności może wynosić nawet 7-9 mln ton rocznie (ok. 238 kg/osobę), co plasuje nas na niechlubnym 5 miejscu w UE.

 

Jak widać, skala zjawiska jest niestety porażająca. Musimy zatem mieć świadomość, iż tylko nasze realne, codzienne działanie przeciwdziałające marnotrawstwu żywności może przyczynić się do ratowania naszej planety, czyli życia naszego i przyszłych pokoleń.

 

Skończymy z bezmyślnością !!! Zacznijmy od dziś !!!

Opracowanie: Krystyna Trzeciak


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie