13 lutego Wicestarosta pani Zofia Witkowska i Kierownik szkolenia praktycznego w ZS2 pani Krystyna Trzeciak uczestniczyły w konferencji "PLAN DZIAŁAŃ W RAMACH PROJEKTU ECOWASTE4FOOD DOTYCZĄCEGO OGRANICZANIA MARNOWANIA ŻYWNOŚCI" zorganizowanej przez Urząd Marszałkowski w Poznaniu.
Marnowanie żywności to poważny problem, którego jesteśmy coraz bardziej świadomi, ale nadal nie wiemy jak skutecznie z nim walczyć.
Opublikowane raporty pokazują, że gospodarstwa domowe w Unii Europejskiej wyrzucają rocznie 88 mln ton żywności, co odpowiada 173 kg marnotrawionej żywności na osobę.
Biorąc pod uwagę liczbę mieszkańców Polski oszacowano, że ilość marnowanej żywności może wynosić nawet 7-9 mln ton rocznie (ok. 238 kg/osobę), co plasuje nas na niechlubnym 5 miejscu w UE.
Jak widać, skala zjawiska jest niestety porażająca. Musimy zatem mieć świadomość, iż tylko nasze realne, codzienne działanie przeciwdziałające marnotrawstwu żywności może przyczynić się do ratowania naszej planety, czyli życia naszego i przyszłych pokoleń.
Skończymy z bezmyślnością !!! Zacznijmy od dziś !!!
Opracowanie: Krystyna Trzeciak