Ogólny      2018-09-27 19:36:01

Zajęcia kulinarne w muzeum

Nawet w muzeum może być smacznie i pachnąco. Przekonała się o tym młodzież z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych, która wzięła udział w nietypowej lekcji w ostrzeszowskim Muzeum Regionalnym. Zapachniało cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkiem i miodem podczas pieczenia pierników według starej toruńskiej receptury i przy użyciu technik opracowanych ponad pięć wieków temu. Uczniowie samodzielnie sporządzali wyroby przy użyciu drewnianych foremek, co w dzisiejszej kuchni jest już niespotykane. Dowiedzieli się jak powstała pierwsza fabryka piernika w Toruniu i jakie składniki decydują o tym, że polskie pierniki mają niepowtarzalny smak i aromat ceniony na całym świecie. I choć dzień był zimny i ponury korzenne przyprawy nas rozgrzały, a miodowy zapach przeniósł w świat legendy o toruńskich piernikach.
Była to doskonała lekcja o sile tradycji i szacunku do polskich sprawdzonych i smacznych receptur.

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie