Trzynasty Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi okazał się dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wyjątkowo szczęśliwy. W konkursie dla szkół nie mieli sobie równych i zajęli I, II i III miejsce w kategorii pasztety oraz I i II miejsce w kategorii potrawy z gęsi.
Kapitułę konkursową szczególnie zachwyciły pierogi z gęsiną i śliwkami oraz trzy pasztety: z pieczarkami, z boczkiem i z owocami. Ważne okazały się zarówno walory smakowe, jak i dekoracja, estetyka wykonania i powiązanie z tradycją.
Młodzi kucharze wzięli także udział w konkursie kulinarnym „SZTUBAK – ŻAK – MISTRZ”, który polegał na wspólnej pracy dzieci, młodzieży i profesjonalnych kucharzy podczas sporządzania potraw z gęsi. Reprezentantka naszej szkoły Daria Kamińska wraz ze swoim zespołem wykonała to zadanie najlepiej i zajęła I miejsce. Komisja najwyżej oceniła przygotowane przez nich roladki z serc gęsich nadziewane śliwką.
Nasza szkoła, jak co roku, brała również czynny udział w organizacji festiwalu. Młodzież obsługiwała kapitułę konkursową oraz zaproszonych gości. Przygotowała także degustację potraw przez mieszkańców Ostrzeszowa i poczęstunek dla uczestników I Charytatywnego biegu z pasztetem. Praca młodzieży została doceniona, usłyszeli mnóstwo pochwał od organizatorów i uczestników imprezy.
Młodzieży z technikum żywienia i usług gastronomicznych, a także ich opiekunom Iwonie Barczyńskiej i Annie Łukasik należą się gratulacje za osiągnięte wyniki oraz podziękowania za zaangażowanie.
Opracowanie: Iwona Barczyńska