Ogólny      2018-09-18 09:23:01

Wielki sukces kucharzy z Zespołu Szkół Nr 2 na Festiwalu Pasztetników

Trzynasty Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi okazał się dla uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych wyjątkowo szczęśliwy. W konkursie dla szkół nie mieli sobie równych i zajęli I, II i III miejsce w kategorii pasztety oraz I i II miejsce w kategorii potrawy z gęsi.

Kapitułę konkursową szczególnie zachwyciły pierogi z gęsiną i śliwkami oraz trzy pasztety: z pieczarkami, z boczkiem i z owocami. Ważne okazały się zarówno walory smakowe, jak i dekoracja, estetyka wykonania i powiązanie z tradycją.

Młodzi kucharze wzięli także udział w konkursie kulinarnym „SZTUBAK – ŻAK – MISTRZ”, który polegał na wspólnej pracy dzieci, młodzieży i profesjonalnych kucharzy podczas sporządzania potraw z gęsi. Reprezentantka naszej szkoły Daria Kamińska wraz ze swoim zespołem wykonała to zadanie najlepiej i zajęła I miejsce. Komisja najwyżej oceniła przygotowane przez nich roladki z serc gęsich nadziewane śliwką.

Nasza szkoła, jak co roku, brała również czynny udział w organizacji festiwalu. Młodzież obsługiwała kapitułę konkursową oraz zaproszonych gości. Przygotowała także degustację potraw przez mieszkańców Ostrzeszowa i poczęstunek dla uczestników I Charytatywnego biegu z pasztetem. Praca młodzieży została doceniona, usłyszeli mnóstwo pochwał od organizatorów i uczestników imprezy.

Młodzieży z technikum żywienia i usług gastronomicznych, a także ich opiekunom Iwonie Barczyńskiej i Annie Łukasik należą się gratulacje za osiągnięte wyniki oraz podziękowania za zaangażowanie.

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie