Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum architektury krajobrazu i technikum rolniczego uczestniczyli w wykładach i ćwiczeniach laboratoryjnych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Nawiązanie tej współpracy było możliwe dzięki realizacji projektu „Zawodowcy na 6stkę” . Każdy kierunek zaproponował po dwa bloki tematyczne, które były omawiane w trakcie zajęć z wykładowcami uczelni. Architektów krajobrazu najbardziej interesowały zagadnienia związane z projektowaniem współczesnych terenów zieleni oraz zastosowaniem roślin ozdobnych. Rolnicy jak najwięcej chcieli dowiedzieć się o nowoczesnych i innowacyjnych technologiach uprawy roślin i chowu zwierząt. Natomiast kucharze zdobywali wiedzę i umiejętności z zakresu diet alternatywnych, żywności funkcjonalnej i wygodnej.
Młodzież z klas II i III spędziła w murach Uniwersytetu Przyrodniczego w sumie 6 dni, ucząc się systemem dokładnie takim jak studenci. Czy im się to spodobało? Oczywiście, że tak – swobodny sposób przekazywania wiedzy, mnóstwo ćwiczeń praktycznych, dostęp do nowoczesnej bazy dydaktycznej oraz wiedzy i doświadczenia wykładowców były bezcenne.
Wycieczki na Uniwersytet Przyrodniczy z pewnością zainspirowały niektórych uczniów do dalszego kształcenia w swoich specjalnościach, a nauczycieli przedmiotów zawodowych do kontynuacji i rozwijania nawiązanej współpracy.
Opracowanie: Iwona Barczyńska