Tym razem młodzi kucharze ćwiczyli swoje kulinarne zainteresowania na II i III poziomie kursu, gdzie poznawali techniki sporządzania potraw dietetycznych. Przewodnim motywem warsztatów było zdrowe odżywianie, szczególnie dieta wegańska i wegetariańska oraz promowanie właściwych nawyków żywieniowych.
Na początku trzeba było zapoznać się z surowcami, które ze względu na swój zdrowy charakter powinny zagościć na zawsze w naszej kuchni: soja, ciecierzyca, nasiona sezamu, goji, chia, różnego rodzaju orzechy, kasze, oleje roślinne i oliwy oraz mnóstwo warzyw, owoców, ziół i przypraw. Czy można zrobić z tego smaczne potrawy? Okazało się, ze tak.
Używając wyłącznie zdrowych składników, pod okiem trenera uczniowie przygotowali całą gamę pysznych potraw:
Dla wielu uczestników były to zupełnie nowe doznania smakowe, ale wśród takiego repertuaru potraw każdy mógł znaleźć coś, co polubił i na stałe wprowadzi do swojego menu. Najważniejsze, że było smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Opracowanie: Iwona Barczyńska