Ogólny      2018-05-11 08:43:30

Zdrowe odżywianie w ZS2

W kwietniu dwie grupy uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w ostatnich już warsztatach w ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę!”.

Tym razem młodzi kucharze ćwiczyli swoje kulinarne zainteresowania na II i III poziomie kursu, gdzie poznawali techniki sporządzania potraw dietetycznych. Przewodnim motywem warsztatów było zdrowe odżywianie, szczególnie dieta wegańska i wegetariańska oraz promowanie właściwych nawyków żywieniowych.   

Na początku trzeba było zapoznać się z surowcami, które ze względu na swój zdrowy charakter powinny zagościć na zawsze w naszej kuchni: soja, ciecierzyca, nasiona sezamu, goji, chia,  różnego rodzaju orzechy, kasze, oleje roślinne i oliwy oraz mnóstwo warzyw,  owoców, ziół i przypraw.  Czy można zrobić z tego smaczne potrawy? Okazało się, ze tak.

Używając wyłącznie zdrowych składników, pod okiem trenera uczniowie przygotowali całą gamę pysznych potraw:  

  • Hummus klasyczny, pikantny i z burakiem
  • Pasztet z białych warzyw,
  • Pastę z pieczonego kalafiora,
  • Jaja w kokilkach,
  • Warstwową sałatkę warzywną,
  • Sałatkę z białej fasoli,
  • Placki ziemniaczane z łososiem,
  • Gołąbki z soczewicą i grzybami,
  • Zupę pomidorową z ciecierzycą i ananasem,
  • Tabbouleh,
  • Deser z chia.

Dla wielu uczestników były to zupełnie nowe doznania smakowe, ale wśród takiego repertuaru potraw każdy mógł znaleźć coś, co polubił i na stałe wprowadzi do swojego menu. Najważniejsze, że było smacznie i przede wszystkim zdrowo.

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie