Nauka nowoczesnej dekoracji stołu oraz tworzenia kompozycji przy użyciu różnorodnych materiałów odbywała się pod okiem doświadczonej florystyki. Na początku uczestnicy kursu zapoznali się z tajnikami przygotowywania materiału roślinnego, zasadami kompozycji i sztuki dobierania kolorów. Kolejnym etapem było poznanie technik florystycznych i zdobycie umiejętności układania bukietów mono i wielogatunkowych. Ponadto młodzież ćwiczyła tworzenie kompozycji w naczyniach o różnych kształtach i co najważniejsze przez cały czas trwania warsztatów pracowała na żywych roślinach. Końcowym efektem było udekorowanie stołu na specjalną okazję przy użyciu przygotowanych wcześniej elementów dekoracyjnych. Zrobiło się wiosennie, świątecznie i elegancko.
Okazało się, że florystyka jest ściśle związana z usługami gastronomicznymi. Oprócz smacznego jedzenia bardzo istotne jest piękne nakrycie stołu oraz dobór kwiatów i dekoracji, aby wszystko tworzyło jednolitą całość, wyglądało świeżo i elegancko. Młodzież z pewnością wykorzysta zdobyte umiejętności w pracy zawodowej, ale również w swoich domach podczas wyjątkowych okoliczności.
Opracowanie: Iwona Barczyńska