Ogólny      2018-03-21 18:38:09

WIOSENNE WARSZTATY FLORYSTYCZNE

Wiosenny i wielkanocny nastrój zapanował wśród uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych za sprawą warsztatów florystycznych zorganizowanych w ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę!”.

Nauka nowoczesnej dekoracji stołu oraz tworzenia kompozycji przy użyciu różnorodnych materiałów odbywała się pod okiem doświadczonej florystyki. Na początku uczestnicy kursu zapoznali się z tajnikami przygotowywania materiału roślinnego, zasadami kompozycji i sztuki dobierania kolorów. Kolejnym etapem było poznanie technik florystycznych i zdobycie umiejętności układania bukietów mono i wielogatunkowych. Ponadto młodzież ćwiczyła tworzenie kompozycji w naczyniach o różnych kształtach i co najważniejsze przez cały czas trwania warsztatów pracowała na żywych roślinach. Końcowym efektem było udekorowanie stołu na specjalną okazję przy użyciu przygotowanych wcześniej elementów dekoracyjnych. Zrobiło się wiosennie, świątecznie i elegancko.

Okazało się, że florystyka jest ściśle związana z usługami gastronomicznymi. Oprócz smacznego jedzenia bardzo istotne jest piękne nakrycie stołu oraz dobór kwiatów i dekoracji, aby wszystko tworzyło jednolitą całość, wyglądało świeżo i elegancko. Młodzież z pewnością wykorzysta zdobyte umiejętności w pracy zawodowej, ale również w swoich domach podczas wyjątkowych okoliczności.

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie