Ogólny      2018-03-07 14:58:42

MEGA SŁODKIE WARSZTATY W PRACOWNI GASTRONOMICZNEJ

Pod okiem mistrza cukiernictwa uczniowie technikum żywienia usług gastronomicznych krok po kroku zgłębiali tajniki słodkich wypieków.

W ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę” dwie 10-osobowe grupy młodzieży uczestniczyły w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Pana Macieja Rosińskiego - szefa kuchni w łódzkiej restauracji, trenera Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną, jurora konkursów cukierniczych: Trendy Chocolate Chef i Chefs Culinar Cup. Trener już od pierwszych minut kursu zjednał sobie uczniów i pomimo wysokich wymagań, jakie stawiał młodzieży, stworzył doskonałą atmosferę do pracy i nauki.

Szkolenie rozpoczęło się bardzo przyjemnie, bo od czekolady - skąd pochodzi, jakie są jej rodzaje i zasady temperowania. Przez cały kurs stanowiła ona podstawę do sporządzania ciast, polew, kremów i elementów dekoracyjnych. Młodzież pod kierunkiem trenera najpierw przygotowała wypieki: brownie bez mąki, ciężki biszkopt czekoladowy oraz ciasto parzone z kruszonką. Kolejnym etapem było sporządzanie kremów: Chantilly Gold białe, ciemne i karmelowe, Lemon Curd oraz mus czekoladowy Pate Bombe. Ostatnią fazą szkolenia było złożenie gotowych wyrobów z zastosowaniem przygotowanych wcześniej ciast i kremów oraz udekorowanie według własnych koncepcji.

Oczywiście inspiracją dla młodzieży był pokaz składania wyrobów cukierniczych przez samego mistrza, który wykonał to z doskonałą precyzją, w nowoczesnym i innowacyjnym stylu używając do dekoracji musów owocowych, kremów na bazie różnych rodzajów czekolad, świeżych owoców i dekoracji z karmelu. Największe zainteresowanie wzbudziło jadalne złoto. W cukiernictwie używane jest w postaci płatków lub pyłu do dekoracji ciast i deserów. Młodzież po spróbowaniu dowiedziała się, że metaliczne złoto jest obojętne dla organizmu, nie dodaje żadnego smaku, ani wartości odżywczej. Za to efekt wizualny jest piorunujący.

I wreszcie nastała najprzyjemniejsza chwila warsztatów – próbowanie przygotowanych wyrobów. Okazało się, że zarówno wygląd jak smak deserów, tortów i ciast są nieprzeciętne i wyrafinowane. Choć trener wysoko podniósł poprzeczkę i nie było łatwo, to młodzież zakończyła kurs bardzo zadowolona i usatysfakcjonowana. Wielu uczniów odkryło w sobie talent i zainteresowanie branżą cukierniczą, zamierzają rozwijać nabyte na warsztatach umiejętności

Opracowanie: Iwona Barczyńska


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie