W ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę” dwie 10-osobowe grupy młodzieży uczestniczyły w warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Pana Macieja Rosińskiego - szefa kuchni w łódzkiej restauracji, trenera Narodowej Reprezentacji Polski Juniorów na Olimpiadę Kulinarną, jurora konkursów cukierniczych: Trendy Chocolate Chef i Chefs Culinar Cup. Trener już od pierwszych minut kursu zjednał sobie uczniów i pomimo wysokich wymagań, jakie stawiał młodzieży, stworzył doskonałą atmosferę do pracy i nauki.
Szkolenie rozpoczęło się bardzo przyjemnie, bo od czekolady - skąd pochodzi, jakie są jej rodzaje i zasady temperowania. Przez cały kurs stanowiła ona podstawę do sporządzania ciast, polew, kremów i elementów dekoracyjnych. Młodzież pod kierunkiem trenera najpierw przygotowała wypieki: brownie bez mąki, ciężki biszkopt czekoladowy oraz ciasto parzone z kruszonką. Kolejnym etapem było sporządzanie kremów: Chantilly Gold białe, ciemne i karmelowe, Lemon Curd oraz mus czekoladowy Pate Bombe. Ostatnią fazą szkolenia było złożenie gotowych wyrobów z zastosowaniem przygotowanych wcześniej ciast i kremów oraz udekorowanie według własnych koncepcji.
Oczywiście inspiracją dla młodzieży był pokaz składania wyrobów cukierniczych przez samego mistrza, który wykonał to z doskonałą precyzją, w nowoczesnym i innowacyjnym stylu używając do dekoracji musów owocowych, kremów na bazie różnych rodzajów czekolad, świeżych owoców i dekoracji z karmelu. Największe zainteresowanie wzbudziło jadalne złoto. W cukiernictwie używane jest w postaci płatków lub pyłu do dekoracji ciast i deserów. Młodzież po spróbowaniu dowiedziała się, że metaliczne złoto jest obojętne dla organizmu, nie dodaje żadnego smaku, ani wartości odżywczej. Za to efekt wizualny jest piorunujący.
I wreszcie nastała najprzyjemniejsza chwila warsztatów – próbowanie przygotowanych wyrobów. Okazało się, że zarówno wygląd jak smak deserów, tortów i ciast są nieprzeciętne i wyrafinowane. Choć trener wysoko podniósł poprzeczkę i nie było łatwo, to młodzież zakończyła kurs bardzo zadowolona i usatysfakcjonowana. Wielu uczniów odkryło w sobie talent i zainteresowanie branżą cukierniczą, zamierzają rozwijać nabyte na warsztatach umiejętności
Opracowanie: Iwona Barczyńska