W czterodniowym kursie wzięło udział 24 uczniów z klas II RZS i III RZ. Zajęcia odbywały się w nowej pracowni gastronomicznej, dzięki czemu młodzież mogła pracować przy użyciu nowoczesnego sprzętu, pod okiem profesjonalnego kucharza. Przewodnim motywem warsztatów były kuchnie świata, szczególnie francuska, włoska, rosyjska i chińska.
Na początku czekały na uczestników surowce, których ze względu na koszty, nieczęsto używają na szkolnych zajęciach: polędwica wołowa, pierś z kaczki, filet z łososia oraz mnóstwo owoców, warzyw, ziół, przypraw i dodatków. Po ocenie organoleptycznej i zapoznaniu się z nietypowymi, a zarazem ciekawymi smakami, przystąpili do sporządzania potraw.
Używając starannie dobranych składników, pod okiem trenera uczniowie samodzielnie przygotowywali potrawy, których zapach roznosił się po całej szkole:
· Boeuf Strogonow z grillowanym pieczywem ziołowym,
· Smażona pierś z kaczki lekko krwista z puree pietruszkowo – imbirowym,
· Sałatka nicejska z łososiem i pikantnym sosem jogurtowym,
· Penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem,
· Wieprzowina po chińsku z mango i warzywami.
Finałem była uczta, podczas której uczestnicy zajęć rozsmakowali się w kuchniach świata. Podczas wspólnego gotowania nauczyli się pobudzać smaki i wyobraźnię. Była to doskonała okazja do rozmów o kulinarnych przygodach, najlepszych produktach, mnóstwo zabawy podczas gotowania i świetny sposób na poznanie nowych kuchni. Zajęcia kulinarne zaszczepiły w uczniach ciekawość, która może przerodzić się w prawdziwą pasję.
Opracowanie: Iwona Barczyńska