Ogólny      2017-10-03 23:54:39

Specjalistyczne warsztaty z carvingu dla uczniów technikum żywienia

Dwie 10-osobowe grupy uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w warsztatach z carvingu organizowanych w ramach projektu „Zawodowcy na 6stkę!”.

Carving to pochodząca z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. To niełatwa umiejętność, o czym przekonali się uczestnicy warsztatów. Wymaga precyzji,
cierpliwości i wyobraźni przestrzennej. Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem teoretycznym na temat historii carvingu, stosowanych narzędzi i surowców, odmian i technik
oraz sposobów konserwacji stworzonych dekoracji. Następnie pod okiem instruktora młodzież wykonywała dekoracje, zaczynając od najprostszych. Wycinali między innymi drobne kwiatki z rzodkiewek, kwiaty z cebuli, łabędzie z jabłek, szyszki z marchwi i papryczek chilli, liście z cukinii i koszyczki z melona. Uwieńczeniem warsztatów było stworzenie przez wszystkich uczestników kursu efektownej kompozycji  ułożonej z wielu pojedynczych rzeźb. Atmosfera na warsztatach była doskonała, młodzież podchodziła z dystansem do swoich pierwszych nieudanych dekoracji, a na koniec z wielką satysfakcją i dumą podziwiała udane rzeźby i kompozycje. Uczniowie mogą wykorzystywać nabyte umiejętności do dekorowania potraw i napojów, tworzenia kompozycji na stołach bankietowych i bufetach oraz pokazów na imprezach okolicznościowych. Warsztaty dały początek do dalszego doskonalenia tych umiejętności.

Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie