Carving to pochodząca z Dalekiego Wschodu sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach. To niełatwa umiejętność, o czym przekonali się uczestnicy warsztatów. Wymaga precyzji,
cierpliwości i wyobraźni przestrzennej. Szkolenie rozpoczęło się wprowadzeniem teoretycznym na temat historii carvingu, stosowanych narzędzi i surowców, odmian i technik
oraz sposobów konserwacji stworzonych dekoracji. Następnie pod okiem instruktora młodzież wykonywała dekoracje, zaczynając od najprostszych. Wycinali między innymi drobne kwiatki z rzodkiewek, kwiaty z cebuli, łabędzie z jabłek, szyszki z marchwi i papryczek chilli, liście z cukinii i koszyczki z melona. Uwieńczeniem warsztatów było stworzenie przez wszystkich uczestników kursu efektownej kompozycji ułożonej z wielu pojedynczych rzeźb. Atmosfera na warsztatach była doskonała, młodzież podchodziła z dystansem do swoich pierwszych nieudanych dekoracji, a na koniec z wielką satysfakcją i dumą podziwiała udane rzeźby i kompozycje. Uczniowie mogą wykorzystywać nabyte umiejętności do dekorowania potraw i napojów, tworzenia kompozycji na stołach bankietowych i bufetach oraz pokazów na imprezach okolicznościowych. Warsztaty dały początek do dalszego doskonalenia tych umiejętności.
Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny