W pojedynku kulinarnym wzięło udział aż 14 drużyn dwu- i trzyosobowych. Na pięknie zastawionych stołach ( podziękowania w kierunku p. Iwony Barczyńskiej), o których rasowy i charakterystyczny dla danego państwa wygląd zadbali sami uczestnicy, znalazły się potrawy z Austrii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Polski , Węgier,, Włoch, Wielkiej Brytanii ( kolejność przypadkowa:) Przygotowane przez uczestników potrawy ocenione zostały przez trzyosbową komisję w składzie: główny degustator p. Witold Jakubczyk i dwójka wykwalifikowanych degustatorek : p. Iwona Barczyńska i p. Anna Łukasik. Wybór był naprawdę trudny. Wszystkie potrawy w swej kulinarnej wykwintności przeszły oczekiwania
również smakoszy językowych i organizatorek: p. Małgorzaty Zajfert i Agnieszki Mańkowskiej. Niestety miejsca mogły być tylko trzy. Po burzliwych dyskusjach komisja przyznała I. Miejsce potrawie węgierskiej – wykonawca Bartosz Andzrzejewski, II. Miejsce potrawie włoskiej – wykonawca Daria Rachuta i Alicja Szala, III. Miejsce potrawie hiszpańskiej – wykonawca Marta Janicka. Nieoczekiwanie przyznano wyróżnienie dla najlepiej nakrytego stołu ekipie brytyjskiej w składzie: Patrycja Majtas i Natalia Nowak.
Opracowanie: Agnieszka Mańkowska