9 września w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się wielki finał konkursu kulinarnego, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do rywalizacji stanęło 10 najlepszych drużyn wybranych z całej Polski. Młodzi kucharze ze
szkół gastronomicznych z różnych regionów zaserwowali jury wyjątkowe dania, opracowane według autorskich przepisów. Uczeń Jakub Wala z Zespołu Szkół Nr 2 w Ostrzeszowie przygotował „Królicze skoki nadziewane pokrzywą z młodą kapustą, puree z batatów i jabłek łąckich oraz suską sechlońską” pod okiem nauczycielki Iwony Barczyńskiej. Jury wyróżniło danie Jakuba za wyjątkowy pomysł na połączenie mięsa króliczego z pokrzywą i doskonałe podkreślenie walorów kulinarnych Wielkopolski. Otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości 250zł, książkę kucharską, grę edukacyjną i dyplom oraz wiele cennych wskazówek od znanych szefów kuchni i współuczestników konkursu.
Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny