W uroczystości przecięcia wstęgi uczestniczył starosta Lech Janicki, wicestarosta Adam Mickiewicz, członek Zarządu Powiatu Zofia Witkowska, sekretarz powiatu Ireneusz Jeziorny, skarbnik powiatu Czesław Mitmański oraz wizytatorka Kuratorium Oświaty Ewa Kargol-Stybaniewicz.
Stworzenie pracowni to element projektu „Zawodowcy na 6stkę!”, który jest wspólnym działaniem realizowanym przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Powiat Ostrzeszowski i Zespół Szkół Nr 2.
Całkowita wartość projektu to ponad pół miliona zł, z czego na stworzenie pracowni gastronomicznej przeznaczono 130 000 zł. Pozostałe środki będą wykorzystywane na doskonalenie zawodowe uczniów i nauczycieli.
Pracownia składa się z trzech części: kuchni właściwej, zmywalni naczyń i części magazynowej. Do dyspozycji uczniów są trzy w pełni wyposażone stanowiska robocze ze stali nierdzewnej, na każdym z nich może pracować 4-5 uczniów. Stanowiska wyposażone są w stoły robocze, kuchnie elektryczne z piekarnikiem, profesjonalne sprzęty do obróbki surowców (roboty wieloczynnościowe, blendery, miksery, szatkownice, maszynki do mielenia mięsa), a także komplety garnków, patelni, sprzętów drobnych, zastawy stołowej i sztućców. Młodzież korzystać będzie również z pieca konwekcyjno – parowego, zmywarki gastronomicznej, szafy chłodniczej oraz naświetlacza do jaj. Już od jutra uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych rozpoczną zajęcia w nowej pracowni gastronomicznej, zatem życzymy im owocnej pracy!!!
Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny