Biorąc pod uwagę znaczny wzrost kultury picia kawy oraz rosnącą ilość kawiarni, w których młodzież może szukać zatrudnienia postanowiliśmy zorganizować warsztaty z doświadczonym specjalistą w dziedzinie kaw, aby uczniowie zdobyli dodatkowe kwalifikacje zawodowe.
W pierwszym dniu młodzież poznała rejony upraw i odmiany kawy oraz drogę od ziarenka do filiżanki poprzez zbiór, metody przetwarzania i stopnie wypalania. Barista przedstawił najważniejsze metody przyrządzania kawy oraz zasady serwowania napojów gorących.
W kolejnych dniach było już tylko doskonalenie umiejętności praktycznych. Uczniowie mieli do dyspozycji profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek oraz zestaw przyborów baristy. Uczestnicy warsztatów naukę rozpoczęli od ustawiania młynka, prawidłowego dozowania i ubijania kawy oraz spieniania mleka. Każdy mógł sam sporządzić espresso classico oraz kawy mleczne takie jak cappuccino, cafe latte, latte macchiato. Po opanowaniu tych umiejętności przystąpili do sporządzania kaw deserowych z dodatkiem syropów, czekolady i alkoholu. Samodzielnie przygotowywali espresso affogato, espresso con panna i irish coffee. Młodzież bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyła w praktycznych zajęciach, a z efektów swojej pracy byli niezwykle dumni i zadowoleni.
Największym zainteresowaniem cieszyły się ćwiczenia z Latte Art czyli technik dekoracji i upiększania serwowanej kawy za pomocą spienionego mleka i wszelkiego typu posypek. Podstawowym składnikiem sukcesu jest dobrze spienione mleko, które należy wlewać do filiżanki ciągłym, jednostajnym strumieniem. Początkowo wzory nie były udane, ale z czasem uczniowie nabrali wyczucia i wprawy.
Warsztaty zakończyły się rozdaniem certyfikatów, które stanowią potwierdzenie zdobytej wiedzy i umiejętności w dziedzinie kaw. Taki profesjonalny barista dodaje kawiarni prestiżu i jest poszukiwany na rynku pracy.
Opracowanie: Iwona Barczyńska