Dużym zainteresowaniem cieszyły się wykłady prowadzone przez zaproszonych gości. Dietetyczka – Ewelina Skrobańska przedstawiła zagadnienia związane z florą bakteryjną przewodu pokarmowego, natomiast kosmetolog - Lidia Fulara przestrzegała przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Po wykładach młodzież mogła skorzystać z porad i konsultacji w zakresie diagnozy stanu skóry oraz dobrać odpowiednią dla siebie dietę.
Interesujące prezentacje przygotowały także uczennice liceum. Pierwsza drużyna przypomniała nam zasady racjonalnego odżywiania i wskazała na dużą rolę aktywności fizycznej w piramidzie zdrowia. Druga drużyna scharakteryzowała założenia diety wegańskiej i wegetariańskiej na podstawie własnych doświadczeń i stylu odżywiania.
Podczas Dnia Zdrowia wszyscy uczniowie mogli zjeść zdrowe II śniadanie przygotowanie przez uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych. W menu znalazły się: sałatka ze świeżych warzyw, koktajl mleczno – truskawkowy, świeży sok z pomarańczy oraz zbożowe ciasteczka i sorbety owocowe.
Dodatkową atrakcją były zabiegi kosmetyczne na ręce wykonywane przez uczennice liceum o profilu biologiczno – chemicznym z elementami kosmetologii i promocji zdrowia. Można było skorzystać z masażu rąk oraz odżywczych i regenerujących maseczek na bazie naturalnych składników.
Głównym założeniem tego przedsięwzięcia było przede wszystkim zainspirowanie młodzieży do prowadzenia zdrowego stylu życia oraz wskazanie czynników, które mają niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Opracowanie: Iwona Barczyńska