Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i polega na przygotowaniu autorskiej potrawy z zastosowaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Nasz utalentowany uczeń pod okiem nauczycielki przedmiotów zawodowych Iwony Barczyńskiej przygotował przepis na „Królicze skoki nadziewane pokrzywą z młodą kapustą, puree z batatów i jabłek łąckich oraz suską sechlońską”. W potrawie chciał przede wszystkim podkreślić walory województwa wielkopolskiego, gdzie istnieje bardzo wiele małych gospodarstw prowadzących chów królików dostarczających doskonałego mięsa, porównywanego pod względem walorów kulinarnych i dietetycznych do mięsa ryb. Idąc dalej tym tropem postanowił docenić pokrzywę – na wsi od wieków traktowaną z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i odżywcze.
Opracowanie: Iwona Barczyńska