Stworzenie nowej pracowni jest elementem realizowanego w Zespole Szkół Nr 2 projektu „Zawodowcy na 6stkę” , który współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Jedno z pomieszczeń w budynku szkoły przy ul. Krańcowej zostało zaadaptowanie w celu utworzenia kuchni z zapleczem magazynowym i zmywalnią naczyń. Zakończono już prace budowlane i instalatorskie zgodnie z projektem przygotowanym przez głównego wykonawcę. Powstaną trzy w pełni wyposażone stanowiska robocze ze stali nierdzewnej, na każdym z nich będzie mogło pracować 4-5 uczniów. Stanowiska wyposażone będą w stoły robocze, kuchnie elektryczne z piekarnikiem, profesjonalne sprzęty do obróbki surowców (roboty wieloczynnościowe, blendery, miksery, szatkownice, maszynki do mielenia mięsa), a także komplety garnków, patelni, sprzętów drobnych, zastawy stołowej i sztućców. Do dyspozycji uczniów będzie również piec konwekcyjno – parowy, zmywarka gastronomiczna, szafa chłodnicza, naświetlacz do jaj oraz regały i szafy magazynowe.
Nadrzędnym celem działań podjętych w Zespole Szkół Nr 2 jest stworzenie młodzieży warunków, jakie panują w zakładach gastronomicznych działających na bardzo wysokim poziomie, aby po zakończeniu nauki byli w pełni przygotowani do pracy w wymarzonym zawodzie.
Opracowanie: Iwona Barczyńska