Przez tydzień grupa składająca się z 4 nauczycieli przedmiotów zawodowych oraz 5 nauczycieli praktycznej nauki zawodu miała możliwość zdobywać praktyczne umiejętności z zakresu winoznawstwa w kolebce kultury winiarskiej – pięknych Włoszech. Wyjazd kadry możliwy był dzięki realizowanemu w szkole w roku szkolnym 2016/2017 projektowi „Międzynarodowe doświadczenie zawodowe - klucz do sukcesu”. Projekt jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. Uczestnicy projektu przez tydzień odbywali intensywne szkolenie z zakresu wytwarzania, typów win, serwowania i dobierania win do potraw, poznawali tajniki technik degustacyjnych. Nabywali nowe doświadczenia zawodowe, zdobywali nowe umiejętności. Profesjonalna organizacja szkolenia prowadzona w nowoczesnym centrum włoskiej kultury kulinarnej, pozwoliła uczestnikom projektu nabyć szereg praktycznych umiejętności i lepiej zrozumieć włoską kulturę wina. Zdobyte doświadczenia zapewne przyczynią się do wzbogacenia lokalnego pejzażu kulinarnego, a także wzbogacą warsztat pracy i uatrakcyjnią zajęcia prowadzone z uczniami kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych w ZS Nr 2.
Opracowanie: Ewelina Ulichnowska–Kosik – koordynator projektu