#erasmus #hiszpańskesmaki #FUMwHiszpanii
W marcu uczniowie naszej szkoły mieli możliwość wyjechać na praktyki zawodowe w ramach programu Erasmus +. Wśród uczestników projektu znalazła się grupa kucharzy, którzy przez 2 tygodnie mieli możliwość pracować w hiszpańskich restauracjach.
Teraz postanowili się podzielić swoimi doświadczeniami i zdobytymi umiejętnościami z młodszymi kolegami że Szkoły Podstawowej nr 2 w Ostrzeszowie. W minioną środę odbyło się spotkanie podczas którego uczestnicy projektu pod okiem niezastąpionego szefa kuchni p. Pawła Powroźnika i przy wsparciu p. Iwony Barczyńskiej przygotowali dla naszych gości tradycyjne danie hiszpańskie paella, które, sądząc po ilości dodatkowych porcji, bardzo przypadło do gustu uczniom z SP nr 2.
Było nie tylko pysznie i sympatycznie, ale również interesująco. Spotkanie stało sie okazją do podzielenia się wrażeniami z pobytu w Hiszpanii. Uczestnicy projektu chętnie opowiadali o zagranicznych praktykach, pokazywali prezentacje multimedialne. Do grona kucharzy dołączyli także uczestnicy projektu w zawodzie technik informatyk- oni również ochoczo powiadali młodszym kolegom o swoich praktykach w Hiszpanii, co tylko urozmaiciło spotkanie i dodało mu "smaku".
Ewelina Ulichnowska-Kosik