Ogólny      2024-01-24 00:00:00

MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KUCHNI WŁOSKIEJ

Włochy to czarujący kraj, pełen niesamowitych miejsc, przepięknych miast, w których można podziwiać dorobek architektoniczny wielu epok, wystarczy wspomnieć Rzym, Wenecję, Florencję, Bolonię, Mediolan, Siennę, Neapol czy Palermo. Kraj wyjątkowej przyrody, gorącego słońca, przyjaznych ludzi i smacznej kuchni, która z uwagi na swoje osobliwości przyjęła się w wielu zakątkach, nie tylko Europy, ale i całego świata. Kuchnia włoska słynie ze swej różnorodności, i tak ojczyzną faszerowanych pierożków jest Emilia-Romania, Sycylia i Siena znane są z deserów, Florencja z befsztyków, Bolonia z sosu mięsnego – bolognese, a Neapol – z tradycyjnej pizzy. W kuchni włoskiej wykorzystuje się dużo warzyw, na szczególną uwagę zasługują oczywiście pomidory, ale także cebula i czosnek oraz przyprawy takie jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek czy rozmaryn. Bardzo popularnym składnikiem włoskich dań jest ser parmezan. Inne popularne we Włoszech sery to: mozzarella, gorgonzola, mascarpone czy ricotta. Specjalnością kuchni włoskiej są potrawy mączne oraz dania z ryb i owoców morza, pachnące pomidorami dojrzewającymi w pełnym słońcu, bazylią i oregano. Powszechnie używa się także oliwki i oliwę. Do znanych i popularnych specjałów kuchni włoskiej należą bez wątpienia: spaghetti, pizza, lasagne, tortellini, ravioli, zupa minestrone, focaccia, gnocchi, panna cotta, tiramisu czy zabajone. Przy charakterystyce kuchni słonecznej Italii, nie można pominąć znanych na całym świecie win, takich, jak: Marsala, Chianti czy Frascati. Amatorzy kuchni włoskiej próbują tworzyć potrawy w oparciu o włoskie pierwowzory, doceniając autentyczne smaki i tradycję potraw. Nie ulega wątpliwości, że wielkim świętem kuchni włoskiej jest dzień 17 stycznia – Międzynarodowy Dzień Kuchni Włoskiej, w którym to restauracje w różnych miejscach i różnego formatu prześcigają się w serwowaniu wyjątkowo smakowitych potraw tejże kuchni. Uczniowie klas 2TZ i 4RŻ postanowili również uczcić ten dzień, przygotowując wybrane potrawy tej jednej z najbardziej popularnych kuchni europejskich. Podkreślić należy, że osobliwości kuchni włoskiej nie są uczniom obce, gdyż mieli okazję poznać je na zajęciach, podczas omawiania kuchni Europy. Niewąpliwie szczególną wymowę w praktycznym poznawaniu kuchni włoskiej, miał udział uczniów klas: 1TZ, 2TZ i 4RŻ w przygotowaniu i serwowaniu pizzy wypiekanej w oryginalnym piecu szamotowym podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego 2023. Tym razem specjaliści od pizzy poza nią oczywiście, przygotowali inne wyśmienite dania kuchni włoskiej takie, jak: makarony w różnych odsłonach: bolognese, carbonara oraz pierożki ravioli, arancini – kuleczki ryżowe z farszem calzone, czyli pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem. Zwieńczeniem przygody z kuchnią włoską była oczywiście degustacja wykonanych specjałów, która uświadomiła wszystkim, że kuchnia to nie tylko potrawy, ale również odkrywanie kultury, tradycji, to sztuka, która cieszy podniebienia i łączy ludzi. W ramach korelacji przedmiotowej uczniowie klasy 4RZ tworzyli w języku angielskim przepisy kuchni włoskiej przy pomocy narzędzia Canva." Gratulacje dla wszystkich przygotowujących potrawy! Mariola Gania

Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie