13 kwietnia uczniowie naszej szkoły biorący udział w projekcie eTwinning ponownie spotkali się wirtualnie ze swoimi zagranicznymi rówieśnikami.
W ramach rozgrzewki językowej uczestnicy spotkania odpowiadali na pytania związane z ich nawykami żywieniowymi oraz sposobem przygotowania tradycyjnych potraw krajów Europejskich. Dzieliliśmy się również wspomnieniami z podróży podczas których mieliśmy okazję posmakować kuchni regionalnej typowej dla danego kraju. Zastanawialiśmy się też nad tym czy czytanie blogów kulinarnych jest dobrym sposobem na doskonalenie umiejętności kucharskich.
Zadaniem uczniów było wybranie jednej potrawy, pochodzącej z krajów partnerskich, którą chcieliby ugotować dla najbliższej im osoby. Okazało się, że najczęściej wybierane potrawy to polskie pierogi, krokiety oraz turecki „iskender”.
Najbardziej ambitnym z zadań z jakim zmierzyli się nasi uczniowie podczas spotkania było ułożenie wiersza nawiązującego do tytułu projektu: „Smak kultury”. Gratulacje dla wszystkich uczestników którzy wykazali się sporą dozą kreatywności tworząc wiersz „Akrostych”.
Dziękujemy uczestnikom za ich pomysłowość, innowacyjność i zapraszamy na kolejne spotkanie 27 kwietnia. Do zobaczenia!