23 marca odbyło się kolejne spotkanie w ramach projektu eTwinning ‘Taste of culture’ (smak kultury). Uczniowie naszej szkoły mieli okazję spotkać się tym razem z uczniami z Portugalii, Turcji, Chorwacji i Włoch. Uczestnicy spotkania dzielili się spostrzeżeniami dotyczącymi ich osobistych nawyków żywieniowych oraz zwyczajów pielęgnowanych podczas spożywania posiłków w danym kraju. Zastanawialiśmy się nad tym jakie cechy powinien mieć profesjonalny szef kuchni oraz co czyni restaurację najbardziej popularną wśród turystów? Ponadto, niezależnie od narodowości, uczniowie jednogłośnie stwierdzili, że umiejętność gotowania jest istotną umiejętnością życiową, którą każdy z nas może doskonalić i rozwijać na swój sposób.
Podczas pracy w grupach uczniowie przygotowali 5 interesujących międzynarodowych menu, które pokazały, że potrawy polskie i tureckie były najczęściej wybierane jako przystawki i dania główne. Natomiast wśród deserów królowała kuchnia chorwacka, francuska i portugalska. Szczególne emocje towarzyszyły nam podczas anonimowego głosowania na zwycięskie logo projektu. Najbardziej atrakcyjne okazało się logo zaproponowane przez uczennicę z Turcji i to ono będzie wizytówką naszego projektu na międzynarodowej platformie eTwinning.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie, podczas którego odwiedzi nas gość specjalny –szef kuchni z Kostaryki! Zatem będzie się działo….
Katarzyna Kubiak-Moś
Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny