Ogólny      2022-03-07 00:00:00

TASTE OF CULTURE-eTwinning projekt

Smak kultury
2 marca odbyło się pierwsze wirtualne spotkanie w ramach projektu eTwinning ‘Taste of culture’ (smak kultury). W spotkaniu uczestniczyli uczniowie naszej szkoły, uczniowie szkoły średniej z Bydgoszczy oraz ich rówieśnicy z Chorwacji, Turcji, Hiszpanii i Włoch. W kolejnym spotkaniu, planowanym na 23 marca, dołączą do nas uczniowie z Francji, Jordanu i Rumunii.
Celem projektu jest poznanie kuchni i kultury w/w krajów oraz praktykowanie nieformalnych metod rozwijania umiejętności językowych. Uczestnicy projektu wykorzystują niecodzienną okazję komunikowania się w języku angielskim poza kontekstem klasowym i poznają nowe narzędzi ICT, które znacznie ułatwiają i uatrakcyjniają ich codzienną naukę. Projekt poszerza międzynarodowy wymiar naszej placówki a jego uczestnicy mają szansę obcowania ze zróżnicowaną wielokulturowo i językowo grupą młodzieży z 7 krajów, czego nie mamy okazji doświadczać na co dzień.
W zeszłą środę, w ramach „przełamania lodów” uczestnicy spotkania dzielili się informacjami dotyczącymi ich zainteresowań, hobby oraz umiejętności kulinarnych. Pomimo różnic kulturowych, praca w grupach zaowocowała znalezieniem ciekawych podobieństw pomiędzy uczniami z Polski i ich zagranicznymi partnerami. Najwięcej wspólnych cech odkryto w sposobie spędzania wolnego czasu, preferencjach smakowych oraz rodzinnym stylu życia.
Jak wynika z relacji uczniów-spotkanie eTwinning było niepowszednią szansą sprawdzenia i porównania swoich umiejętności językowo-komunikacyjnych z umiejętnościami prezentowanymi przez zagranicznych rówieśników. Uczestnicy spotkania mieli również okazję poznać efekty kreatywności uczniów klas 4RZ oraz 3GRZ, którzy przy pomocy narzędzi takich jak Canva i jamboard, stworzyli kilkanaście oryginalnych i unikatowych propozycji logo projektu. W trakcie spotkania 23 marca będziemy głosować na zwycięskie logo, które zostanie umieszczone na międzynarodowej platformie eTwinning jako symbol i wizytówka naszego projektu.
Podczas kolejnego spotkania uczestnicy będą przygotowywań międzynarodowe menu i zapraszać nas do swoich wirtualnych restauracji. Uczniowie będą rozwijać kluczowe kompetencje takie jak decyzyjność, umiejętność efektywnej pracy w międzynarodowych zespołach, świadomość kulturową, postawę tolerancji i otwartości. Finalnym rezultatem projektu będą nagrania video utrwalające gotowanie potraw zagranicznych na podstawie przepisów przygotowanych przez naszych zagranicznych partnerów. Składamy serdeczne podziękowanie dla uczniów klas 4RZ oraz 3GRZ, którzy przetłumaczyli przepisy tradycyjnych polskich potraw na j. angielski dla naszych zagranicznych partnerów by mogli je ugotować dla swoich rodzin.
Uczestnikom projektu życzę owocnej współpracy i powodzenia podczas kolejnych wirtualnych spotkań z naszymi partnerami. Wykorzystajcie maksymalnie szansę nawiązania trwałych i wartościowych kontaktów ze swoimi zagranicznymi rówieśnikami.
Katarzyna Kubiak-Moś

Opracowanie: Szkolny zespół redakcyjny


Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie
Powiększ zdjęcie